Forholdsregler i tordenvejr

Du kan sikre dig bedst muligt ved at kende lynets natur og tage hensyn til det.

Torden kan opstå hele året, men er normalt et vejr, vi forbinder med sommertiden. Det er samtidig den årstid, hvor vi opholder os mest udendørs og derfor kan blive udsat for fare i tordenvejr.

Du kan sikre dig bedst muligt ved at kende lynets natur og tage hensyn til det.

Lyn er elektricitet, der følger den mest effektive vej til jorden. Det kan være direkte, gennem et træ eller gennem en person, der står i landskabet.

Det er svært at forudsige, hvad lynet vælger, så derfor bør du følge nogle simple retningslinjer for at være mest sikker.

Det er meget sikkert at være indendørs. Luk døre og vinduer og ophold dig væk fra væggene. Undgå at røre ved radiatorer og andre større metalgenstande.

Det er sikkert at tale i mobiltelefon under tordenvejr. Du kan også arbejde på en computer på batterimode – den må ikke være tilsluttet oplader eller koblet til et stik i væggen.

Hvis der er kort tid (5 sekunder) mellem du ser lynet og hører tordenbraget, så er det lige oppe over dig, og du har ikke tid til at søge indendørs.

En bil er meget sikker at opholde sig i. Luk vinduer og soltag, og lad være med at røre ved siderne.

Sidder du på en cykel eller motorcykel, rager du op i landskabet og er derfor i fare. Gummihjulene giver ingen beskyttelse.

Du må aldrig søge ly under et træ. Lynet kan let sprede sig fra træet til dig, for at nå i jorden.

Undgå også at stille dig under andre høje konstruktioner som for eksempel elmaster, flagstænger og lignende.

En person der står på en åben mark, giver lynet en effektiv måde at nå jorden.

Derfor skal du gøre dig så lille som muligt og have så lidt forbindelse med jorden som muligt. Knæl ned og hold fødderne tæt sammen. Du må ikke sætte eller lægge dig på jorden. Duk hovedet og hold gerne hænderne for ørerne.

Glem alt om at bruge paraply i tordenvejr.

Et telt giver lynet en let vej til jorden. Derfor skal du ikke opholde dig i et telt eller tæt ved et telt i tordenvejr.

Lynet slår gerne ned i vandet. Derfor frarådes det at være på eller nær vandet i tordenvejr.

Undgå at sejle og bade. Du bør heller ikke fiske.